Om.

 

I Malmö vänder vi ryggen mot hatet och stöttar varandra.

Under sommaren 2020 ansöker den danska, högerextrema, politikern Rasmus Paludan om tillstånd att bränna koraner utanför Islamic Center i Malmö. Paludans ansökan nekas av polisen men han får snart annat tillstånd emedan hans anhängare tar sig till andra platser för att bränna koraner och starta upplopp. Flera av Malmös civilsamhällesorganisationer hinner gå ihop, dagar innan upploppen, för att stå upp emot Paludan och de rasistiska och hatiska budskap som han vill sprida i staden . Bara senaste 10 åren har hatbrotten mot muslimer dubblats (BRÅ, 2021)

Under sommaren 2021 ansöker Paludan igen men nu sitter ett löst nätverk redan ihop som en effekt av händelserna 2020. Digitalt motstånd bjuds från nätverket som sprider sig så effektivt och så mycket, att genom Malmö stads samarbete med Nordic Safe Cities kan man digitalt notera genomslaget på en icke tidigare noterad nivå.

- Paludan trodde att det skulle vara han mot muslimerna, men det är hela samhället som står upp för demokratiska värderingar mot en person som inte står upp för demokratiska värderingar , säger Andreas Hasslert, initiativtagare till det nätverket till Sydsvenskan.

*Andreas Hasslert är vid tidpunkten representant för Amanah , Malmös Muslimska Nätverk , samt verksamhetsutvecklare vid studieförbundet Ibn Rushds ​​södra distrikt .

** Läs hela det öppna brevet här: Civilsamhället kraftsamlar och markerar mot Paludan - manar till lugn (Sydsvenskan, 20 maj 2021).

Diskriminering, oavsett grund, har ingen plats i Malmö.

Efter flera alarm från Judiska Församlingen i Malmö inleder Malmö stad en undersökning om antisemitism och hatbrott i stadens skolor hösten 2020. Studien, Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap , visar att det finns en tydlig förekomst av hatbrott mot individuella judar. Såväl verbal som fysisk. I princip varje elev svarar att de utsatts någon gång. I Malmö kommun är hatbrott med antisemitiska motiv högst i landet (BRÅ, 2020).

Ett flertal civilsamhällesorganisationer i Malmö går ihop för att ta ställning mot rasismen och hatet. LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, Judiska Ungdomsförbundet och Judiska Centralrådet skriver i ett öppet brev till Skolverket :

“ Antisemitismen måste tas på allvar. Hat och hot mot barn och ungdomar måste tas på allvar. Civilsamhället måste tas på allvar. Att en svensk myndighet, oavsett vilken den är, inte lyssnar på civilsamhällets larm, förslag och åtgärder är fel.”

I Malmö samarbetar vi för en stad med gemenskap och framtidstro.

Den 13 oktober 2021 arrangeras ett internationellt toppmöte i Malmö . Syftet är att gemensamt ta konkreta steg framåt för att stärka Förintelsens hågkomst och motverka antisemitism. Bland dem som hittills tackat ja finns Israels president, Isaac Herzog, EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, Europarådets generalsekreterare, Marija Pejčinović Burić och Unescos generaldirektör, Audrey Azoulay. Särskilt fokus ligger på att bekämpa antisemitism på nätet därför är även Facebook, Twitter, Google och Tiktok inbjudna*.

I Malmö behöver samhället inget yttre hot för att samlas mot hat men vi står beredda att visa omvärlden vår styrka och gemenskap inför Malmö Forum. Aktörer från alla sektorer samlas för ett Malmö fritt från rasism, hat och diskriminering. Tillsammans visar vi att vanliga människor är fler och starkare än hatet.

*** Det är ännu okänt om och vilka civilsamhällesorganisationer som fått inbjudan.

Detta är början till initiativet Kodex Malmö.

 

Aktörer för ett Malmö fritt från rasistiska och hatiska budskap.